Pelinjohtaminen

Pelinjohtajana asemaasi voisi kuvailla pelikertojen ohjaajana. Tämä ei tarkoita, että olisit pomo. Fate pähkinänkuoressa on yhteistyötä, ja pelaajilla on sanansa sanottavana siihen, mitä tapahtuu, erityisesti heidän hahmojensa osalta. Sinun tehtäväsi pelinjohtajana on pitää homma liikkeessä näillä toimenpiteillä:

 • Luo ja pelauta kohtauksia: Pelikerta koostuu kohtauksista. Päätä mistä kohtaus alkaa, ketä on paikalla ja mitä on tapahtumassa. Päätä milloin kaikki mielenkiintoinen on nähty, ja että kohtaus on ohi. Hyppää yli kaikesta turhanpäiväisestä. Toimi kohtausten kanssa samoin kuin arvioidessasi nopanheiton tarpeellisuutta — jos mitään jännittävää, dramaattista, hyödyllistä tai hauskaa ei ole tapahtumassa, älä tee siitä kohtausta.
 • Tee sääntötuomarointia: Kun sääntöepäselvyyksiä nousee, voitte keskustella niistä pelaajien kanssa, mutta viimeinen sana sääntökysymyksissä on sinulla.
 • Aseta vaikeustasot: Päätä milloin nopanheitto on tarpeellista ja aseta vaikeustasot heitoille.
 • Määritä epäonnistumisen hinta: Kun hahmo epäonnistuu heitossaan, sinä päätät, minkä hinnan hahmo joutuu maksamaan onnistuessaan merkittävällä hinnalla. Voit ottaa ehdotuksia vastaan pelaajilta — heillä voi olla ideoita mielenkiintoisiin ja hahmolle sopiviin hintoihin — mutta sinä teet lopullisen päätöksen.
 • Pyöritä pelimaailmaa: Jokainen pelaaja ohjaa omaa hahmoaan, mutta sinulle jää kaikki muu kultisteista hirviöihin ja aina Pääpahikseen asti.
 • Tarjoa pelaajille mahdollisuuksia toimintaan: Jos pelaajat eivät tiedä mitä tehdä seuraavaksi, on sinun tehtäväsi antaa heille sysäys. Älä päästä peliä junnaamaan päämäärättömyyden tai tiedon puutteen takia — tee jotain, joka saa asiat liikkeelle. Jos et keksi mitään, mieti Pääpahiksen tavoitteita ja toimintatapoja luodaksesi pelaajahahmoille tukalia tilanteita.
 • Pidä huoli, että kaikilla on oma hetkensä loistaa: Tarkoituksesi ei ole peitota pelaajia, vaan tarjota heille haasteita. Pidä huoli, että jokaisella PH:lla on mahdollisuus olla kerronnan tähti silloin tällöin. Suunnittele haasteita ja painostuksia, jotka on räätälöity hahmojen vahvuuksien ja heikkouksien mukaan.
 • Tee hahmojen elämästä monimutkaista: Sen lisäksi että heität pelaajien tielle hirviöitä ja ongelmia, huolehdi myös piirteiden painostamisesta. Pelaajat voivat toki painostaa itseään ja toisiaan, mutta sinun tehtäväsi on varmistaa, että hahmojen piirteiden kääntöpuoletkin näkyvät pelissä.
 • Rakenna pelaajien tekemien valintojen päälle: Tarkkaile pelaajahahmojen tekemiä valintojaa ja mieti, kuinka maailma reagoi niihin ja muuttuu niiden pohjalta. Tee maailmasta eläväinen näyttämällä pelaajille niin hyvät kuin pahatkin seuraukset siitä, mitä heidän hahmonsa päättävät ja tekevät.

Vaikeustason ja vastustuksen määrittäminen

Joskus PH:n toiminta kohtaa vastustuksen toisen hahmon tekemän puolustusheiton muodossa. Tässä tapauksessa vastustava hahmo heittää noppia ja lisää sopivan taidon tasonsa siihen, ihan siinä missä pelaajahahmokin. Jos pelinjohtajan hahmolla on sopivia piirteitä, ne voidaan tuoda osaksi heittoa — pelinjohtaja voi käyttää piirrettä käyttämällä fate-pisteen omasta varannostaan.

Mutta ellei selkeää vastustavaa osapuolta ole, sinun on päätettävä toiminnolle vaikeustaso:

 • Matala vaikeustaso on alle pelaajahahmon olennaisen taitotason ja toimii parhaiten, jos haluat antaa hahmolle mahdollisuuden mahtailla osaamisellaan.
 • Kohtuullinen vaikeustaso on lähellä pelaajahahmon olennaista taitotasoa. Nämä heitot luovat jännitystä, mutta eivät tunnu ylivoimaisilta.
 • Korkea vaikeustaso on merkittävästi pelaajahahmon olennaista taitoa korkeampi, ja sen avulla voi osoittaa tilanteen olevan epätavallinen tai epätoivoinen. Pelaajahahmot joutuvat ottamaan kaikki keinot käyttöönsä tai kärsimään mahdollisen epäonnistumisen seuraukset.

Voit käyttää kuvailun tikkaita apuna hakiessasi sopivaa vaikeustasoa. Onko onnistuminen mielettömän hankalaa? Valitse Mieletön (+5) vaikeustaso! Tässä on muutama nyrkkisääntö vaikeustasoihin, niin pääset alkuun.

Jos tehtävä ei ole lainkaan hankala, vaikeustasoksi sopii Välttävä (+0). Voit myös antaa pelaajan onnistua suoraan ilman nopanheittoa, jos tilanteessa ei ole suurta painetta tai jos hahmolla on sopiva piirre, joka vihjaa tämän olevan hyvä kyseisessä asiassa.

Jos keksit nopeasti yhdenkin syyn, miksi tehtävä ei ole helppo, valitse vaikeustasoksi Kohtalainen (+2). Korota vaikeustasoa vielä +2 jokaista ylimääräistä hankaluutta kohden.

Kun mietit näitä syitä, katso mitä piirteitä on pelissä. Jos jokin asia on tarpeeksi merkittävä, että se on kirjoitettu piirteeksi, sen pitäisi saada tässä kohtaa hieman huomiota. Koska piirteet ovat aina totta, niillä voi olla vaikutusta siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa jokin toiminto on. Tämä ei tietenkään tarkoita, että piirteet ovat ainoa asia, joka tulee ottaa huomioon. Pimeys on pimeyttä, olit sitten päättänyt tehdä siitä piirteen kohtaukseen tai et.

Jos hahmon yrittämä asia tuntuu mahdottoman vaikealta, aseta rima niin korkealle kuin sinusta vain tuntuu. Pelaajahahmon pitää käyttää fate-pisteitä ja saada paljon apua onnistuakseen, mutta niin sen kuuluu ollakin.

Saadaksesi lisää ajatuksia siihen, kuinka tehdä ongelmista ja vastustajista mielenkiintoisempia, voit tutustua Fate Adversary Toolkit -teokseen. Voit ostaa sen PDF:nä tai selailla sen SRD-versiota (josta löytyy kaikki oleellinen) ilmaiseksi osoitteessa https://fate-srd.com/

PJH:t

Pelinjohtajan hahmot ovat laaja kattaus ohikulkijoita, sivuhahmoja, liittolaisia, vastustajia, hirviöitä, ja pitkälti ihan mitä tahansa muutakin, joka voi mutkistaa tai haitata pelaajahahmojen toimia. Haluat varmasti myös tehdä muita hahmoja, joiden kanssa PH:t voivat olla tekemisissä.

Merkittävät PJH:t

Jos jollakulla on varsin merkittävä rooli kertomuksessa, voit aivan hyvin käyttää hahmon luomiseen samoja sääntöjä kuin pelaajahahmonkin luomiseen. Tämä sopii hyvin hahmoille, joiden kanssa PH:t ovat paljon tekemisissä, kuten läheinen liittolainen, kilpakumppani, voimakkaan ryhmän edustaja tai iso pahis.

Merkittävän PJH:n ei tarvitse välttämättä noudattaa samoja rajoituksia kuin aloittelevan pelaajahahmon. Jos PJH:n tarkoitus on olla jonkinlainen toistuva loppupahistasoinen uhka, anna hänelle korkeammat taidot, enemmän temppuja ja mitä muuta tahansa tarvitsetkaan tehdäksesi hänestä tarpeeksi vaarallisen.

Vähäisemmät PJH:t

Jos PJH ei ole merkittävä, toistuva hahmo, sitä ei myöskään tarvitse määritellä yhtä yksityiskohtaisesti kuin merkittävämpiä PJH:ta. Vähäisemmälle PJH:lle riittää ihan perusasiat.

Suurimmalla osalla vähäisemmistä PJH:ista on vain yksi piirre, joka kertoo, kuka on kyseessä: Vahtikoira, Hankala virkamies, Raivostunut kultisti, tms.

Lisää tarvittaessa piirre tai kaksi, jotka kuvaavat hahmon jotain mielenkiintoista ominaisuutta tai heikkoutta. Jos sinusta tuntuu siltä, anna hahmolle temppu.

Valitse hahmolle yksi tai kaksi taitoa kuvaamaan, mitä he osaavat. Voit poimia ne joko taitolistalta tai kirjoittaa itse jotain sopivampaa, kuten Kohtalainen (+2) Selviämään baaritappeluissa tai Mahtava (+4) Ihmisten puremisessa.

Lopuksi anna hänelle nollasta kolmeen rastitusruutua; mitä useampi ruutu hänellä on, sitä suurempaa uhkaa hän edustaa. Usein vähäisemmällä PJH:lla ei ole tilaa jäljille, joten jos he ottavat enemmän vauriota kuin mitä he voivat poistaa rasituksella, he ovat yksinkertaisesti ulkona tilanteesta. Vähäisempien PJH:iden rooli ei ole notkua paikalla turhan pitkään.

Hirviöt, Isot pahikset ja muut uhat

Kuten vähäisemmät PJH:t, myös hirviöt ja muut uhat (kuten nouseva myrsky, tulipalo, tai joukko panssaroituja kätyreitä) kirjoitetaan hahmojen tyylisesti, mutta vähemmillä yksityiskohdilla kuin PH:t. Sinun tarvitsee määritellä vain ne osat, mitä tarvitset. Toisin kuin vähäisempien PJH:den kanssa, uhat voidaan määritellä ihan miten tahansa. Riko sääntöjä. Anna niille sellainen yhdistelmä piirteitä, taitoja, temppuja, rasitusta ja seurauksia kuin tarvitsee, että niistä tulee tarpeeksi haastavia, ja mieti niitä suunnitellessasi millaisia ongelmia ne pelaajille aiheuttavat.

Fate-pisteesi

Jokaisen kohtauksen aluksi sinulla on käytettävissäsi yhtä monta fate-pistettä kuin kohtauksessa on pelaajahahmoja. Jos pelissä on merkittävä PJH tai hirviö, joka luovutti edellisen kamppailunsa, joutui ottamaan jäljen tai joutui vihamielisten käyttöjen kohteeksi edellisessä kohtauksessa, näistä saadut fate-pisteet lisätään sinun varantoosi. Jos sait edellisen kohtauksen lopussa painostuksesta fate-pisteen ilman mahdollisuutta käyttää sitä, voit lisätä myös sen käyttöösi.

Silbestre, Vitor, Rozio ja Riesa ovat matkalla vihdoin kohtaamaan Dolors Cabraa. Aiemmin hän pakeni sankareilta luovuttamalla kamppailun, joka oli jättänyt häneen merkittävän jäljen. Tämä tarkoittaa, että pelinjohtaja saa neljä fate-pistettä pelaajahahmojen lukumäärästä, ja kaksi lisää Dolorsin läsnäolosta.

Pelinjohtajana voit kuluttaa fate-pisteitä tästä varannostasi käyttääksesi piirteitä, kieltäytyäksesi pelaajien PJH:ille tarjoamista painostuksista ja aktivoidaksesi PJH:iden temppuja, jotka vaativat fate-pisteitä toimiakseen. Aivan kuten pelaajatkin tekevät hahmojensa kanssa.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse käyttää fate-pisteitä tästä varannosta painostaaksesi piirteitä. Pelinjohtajana sinulla on käytössäsi loputon määrä fate-pisteitä siihen tarkoitukseen.

Turvamekaniikat

Pelinjohtajalla (ja pelaajillakin, jos ollaan täysin rehellisiä) on velvollisuus varmistaa, että kaikilla pelipöydän ääressä on turvallinen peli ja turvallinen tila. Tätä helpottaakseen pelinjohtaja voi tarjota tapaa kaikille pöydässä tuoda huoliaan tai vastalauseitaan esiin. Kun joku käyttää turvamekaniikkaa, se tulee huomioida ja käsitellä välittömästi. Tässä on ehdotuksia työkaluiksi, jotka voivat madaltaa kynnystä ja helpottaa keskustelun avaamista aiheesta.

 • X-kortti (X-Card) on John Stavropouloksen luoma työkalu, jonka avulla jokainen pelaaja (sinä mukaanlukien) voi muokata tai poistaa tarinasta sellaista sisältöä, jonka kokee epämukavaksi pelaamisen aikana. Englanniksi lisätietoa löytyy osoitteesta http://tinyurl.com/x-card-rpg
 • Käsikirjoitusmuutoksen työkalulaatikko roolipeleille: (Script Change RPG Toolbox) Hieman monipuolisempaa ja hienovaraisempaa työkalua etsivälle Brie Beau Sheldonin “Script Change” tarjoaa mediasoitin-vertaukseen pohjaavaa helppokäyttöistä mahdollisuutta pelin pysäyttämiseen, taakse- ja eteenpäin kelaamiseen sekä muuhun. Se löytyy englanniksi osoitteesta: http://tinyurl.com/nphed7m

Näitä työkaluja voidaan höpösäännön tavoin käyttää pelitilanteessa yhteisen linjan löytämiseen. Ne antavat pelaajille tilaa näyttää ja kertoa, mitä ovat peliltä hakemassa. Anna siis näille työkaluille se kunnioitus ja tuki, minkä ne ansaitsevat!