Esipuhe

Tämä on Fate pähkinänkuoressa (englanniksi Fate Condensed). Se on päivitetty katsaus Fate Core System -roolipeliin puristettuna mahdollisimman kätevään muotoon ja päivitettynä muutamalla selkeyttävällä mekaniikalla. Tämä on itsessään kokonainen roolipeli, etkä tarvitse muita Fate-sarjan kirjoja pelataksesi.

Mutta katsotaan, mitä sitten tarvitset pelataksesi!

Mitä tarvitsen pelatakseni?

Fate pähkinänkuoressa on yhdessä pelattava peli, joten teitä tarvitsee olla kahdesta kuuteen pelaajaa, joista yksi tulee toimimaan pelinjohtajana (PJ). Tarvitsette noppia, poletteja, kirjoitustarvikkeita, paperia ja jotain, jolle voi kirjoittaa lyhyitä muistiinpanoja (esim. tarralappuja tai muita muistilappuja) 

Fate pähkinänkuoressa käyttää Fate Dice™ -noppia (“Fate-noppa” tästä eteenpäin) aina kun hahmot toimivat. Fate-nopat ovat kuusitahoisia arpakuutioita, joiden kaksi tahoa on [0], kaksi tahoa [+], ja kaksi tahoa [-]. Yksi neljän nopan setti riittää, mutta neljä noppaa per pelaaja on ihanteellinen määrä. Vaihtoehtoja Fate-nopille löytyy, kuten tavallisten noppien käyttäminen (1-2 = [-], 3-4 = [0], 5-6 = [+]) tai Deck of Fate -korttipakka, jossa nopat on korvattu pelikorteilla. Tekstissä selkeyden vuoksi käytämme sanaa “heitto”.

Veteraaneille: muutokset Fate Core Systemistä

Alkuperäisen 300-sivuisen säätöjärjestelmän ytimen tiivistäminen kuudennekseen johtaa vääjäämättä muutoksiin. Tätä kirjoittaessa Fate Core System oli ollut markkinoilla jo kahdeksan vuotta, joten sekin on syy tuoda pientä kehitystä tekstiin. Erityisesti haluaisimme mainita seuraavat muutokset:

  • Siirtyminen yhden pisteen arvoisiin rasituslaatikoihin.
  • “Balsera-tyylinen” toimintajärjestys (tunnetaan myös “popcorn-järjestyksenä” tai “valintaan perustuvana järjestyksenä”) on nyt oletus taitoihin perustuvan toimintajärjestyksen sijaan.
  • Hahmonkehitys toimii hieman eri tavalla — tähdelliset (significant) virstanpylväät on poistettu kokonaan ja merkittävät (major) virstanpylväät ovat kokeneet tämän takia hienosäätöä — ne on nimetty uudelleen läpimurroksi.
  • “Aktiivisen vastuksen” käsite (active opposition) on poistettu ja sen merkitykset on liitetty puolustustoimintoon. Tällä on joitain sivuvaikutuksia, erityisesti ratkaisutoiminnon tasapelitilanteissa.
  • Edun luomista on hienosäädetty antamaan selkeyttä ja vaikutusmahdollisuuksia tuntemattomien piirteiden löytämisen osalta.
  • Täysi puolustus on nyt lisäsäännöissä, ja se toimii hieman eri tavalla puolustustoiminnon laajennetun roolin takia. Samassa osassa on listattu myös muita hyväksi todettuja vaihtoehtoisia sääntöjä.