Hahmonkehitys

Kun hahmosi tarpoo tarinaa eteenpäin, hän kasvaa ja muuttuu. Jokaisen pelikerran lopuksi saavutat virstanpylvään, jolla voit siirrellä yksityiskohtia hahmolomakkeellasi. Ja kun saatte tarinakaaren päätökseen, ansaitset läpimurron, joka mahdollistaa uusien asioiden lisäämisen hahmolomakkeelle.

Virstanpylväät

Virstanpylväät tapahtuvat pelikertojen päätteeksi, tarinankaaren ollessa vielä kesken. Ne keskittyvät hahmon hienosäätöön — siihen, kuinka hahmo mahdollisesti on muuttunut — varsinaisen kykyjen kasvun ja kehityksen sijaan. Sinun ei ole pakko tehdä virstanpylvään saavuttaessasi sillä mitään. Hahmon ei aina tarvitsekaan muuttua. Virstanpylväs tarjoaa vain mahdollisuuden siihen.

Virstanpylvään saavuttaessasi voit tehdä yhden seuraavista:

  • Vaihda minkä tahansa kahden taidon tasoa keskenään hahmolomakkeellasi, tai vaihda Keskiverto (+1) taito johonkin taitoon, joka ei ole kirjattu lomakkeelle.
  • Uudelleenkirjoita jokin tempuistasi.
  • Osta uusi temppu maksamalla yksi lähtölataus. (Muista, sinulle pitää jäädä vähintään yksi lähtölataus.)
  • Kirjoita mikä tahansa piirteistäsi uusiksi, lukuunottamatta ydintäsi.

Läpimurrot

Läpimurrot ovat merkityksellisempiä, sillä niiden kohdalla hahmosi kasvaa oikeasti voimakkaammaksi. Saadessasi läpimurron saat tehdä yhden asian virstanpylväiden listalta. Sen lisäksi saat tehdä kaikki seuraavista:

  • Kirjoittaa hahmosi ydin uuteen muotoon, jos haluat.
  • Jos sinulla on merkittäviä tai vakavia jälkiä, joiden toipumisprosessi ei ole vielä alkanut, aloita se nyt ja kirjoita jäljet uudelleen. Jos sinulla on jälkiä, joista olet jo toipumassa, voit poistaa ne lomakkeeltasi.
  • Kasvata yhden taidon tasoa yhdellä — vaikka sitten Välttävästä (+0) Keskivertoon (+1).

Jos pelinjohtaja kokee, että läpimurto tulee kohdassa, jossa erittäin merkittävä tarinan osa on tullut päätökseensä ja hahmojen on aika tulla merkittävästi voimakkaammaksi, hän voi tarjota lisäksi joko toista tai molempia seuraavista vaihtoehdoista:

  • Saat pisteen lähtölataukseesi, jonka voit käyttää samantien ostaaksesi uuden tempun, jos haluat. 
  • Kasvata vielä toista taitoa yhdellä tasolla.

Taitotasojen kasvattaminen

Kun nostat taitotasoa, sinun on säilytettävä taidoillasi rakenne, jossa niillä on “perustukset”. Eli millään taitotasolla ei saa olla enempää taitoja kuin sitä pienemmällä taitotasolla. Tästä johtuen saatatkin joutua ensin nostamaan muutamia taitoja Välttävästä (+0), jotta ne ”tukevat” korkeampia taitoja. Voit myös säästää taitopisteitä myöhemmäksi, jolloin pystyt tekemään isoja muutoksia yhdellä kertaa.

Silbestre haluaa nostaa Tarua Keskiverrosta (+1) Kohtalaiseen (+2), mutta tämä tarkoittaisi, että hänellä olisi neljä Kohtalaista (+2) taitoa ja vain kolme Keskivertoa (+1)… ja se ei vain toimi. Onneksi hänellä on toinen taitopiste säästössä aikaisemmasta läpimurrosta, joten hän kasvattaa myös Välttävän (+0) Empatiansa Keskiverroksi (+1). Nyt hänellä on yksi Mahtava (+4), kaksi Hyvää (+3), neljä Kohtalaista (+2) ja neljä Keskivertoa (+1) taitoa.

Pyramidimuoto
+4[0]
+3[0][0]
+2[0][0][0]
+1[0][0][0][0]
Ei sallittu muoto
+4[0]
+3[0][0]
+2[0][0][0][0]
+1[0][0][0]
Sallittu muoto (Silbestren esimerkki)
+4[0]
+3[0][0]
+2[0][0][0][0]
+1[0][0][0][0]
Myös sallittu
+4[0]
+3[0][0][0]
+2[0][0][0]
+1[0][0][0]

Pelikerrat ja kaaret

Kun puhumme tässä tekstissä pelikerroista ja tarinakaarista, olemme tehneet muutamia oletuksia. Avataan niitä tässä hieman, jotta voit tehdä tarvittavia muutoksia riippuen siitä, miten oma pelisi eroaa niistä.

Pelikerta on yhtenäinen muutaman tunnin pelikokonaisuus, joka koostuu useammasta kohtauksesta. Tämä vastaa meidän näkökulmastamme yhtä televisiosarjan jaksoa. Pelikerta kestää usein noin kolmesta neljään tuntia.

Kaari on sarja pelikertoja, jotka sisältävät usein pelikerralta toiselle jatkuvia juonielementtejä. Näiden elementtien ei tarvitse tulla päätökseensä kaaren aikana, mutta usein ne muuttuvat ja kehittyvät merkittävästi. Tämä vastaa tv-sarjan termein noin kolmannesta tai puolikasta tuotantokautta ja kattaa noin neljä pelikertaa

Mikäli teidän pelityylinne ja -rytminne eroaa tästä merkittävästi, haluatte ehkä tehdä joitakin muutoksia siihen, kuinka virstanpylväät toimivat. Jos tarinakaarenne kestävät pidempään kuin neljästä kuuteen pelikertaa, kannattaa ehkä muuttaa vakavien jälkien toipumisprosessi alkamaan neljän pelikerran jälkeen sen sijaan, että se tapahtuisi vasta kaaren lopussa. Ja jos haluatte hidastaa hahmojen voimatason kehitystä, voi olla parempi, että läpimurtojen sijaan hahmot saavat uusia taitopisteitä ja lähtölatausta harvemmin. Jos teillä on aikaa pelata vain lyhyitä pelikertoja, virstanpylväs voi olla osa joka toista pelkertaa jokaisen sijaan. Mausta oman maun mukaan — tämä on peli, jota saat muuttaa omanlaiseksesi!